Z tego przepisu wyszlo mi 75 pierogow. |
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżka soli
- Około 2 szklanek ciepłej wody jak robimy ręcznie albo 1.5szklanki w Kitchen Aid
- 1łyżkę oleju lub masła
- 1 kg kapusty kiszonej ( ja mam własną)
- 0,5 l słoik suszonych grzybów
- 2 – 3 cebule
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
- Wykonanie:
Na stolnicę przesiałam mąkę, wsypałam sól, dodałam masło, wlałam ciepłą wodę i zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto włożyłam do miski i przykryłam talerzykiem aby nie wysychało. Grzyby opłukałam, zalałam wodą i odstawiłam do namoczenia, następnie obgotowałam. Wywar można zachować (może się przydać np. do zupy grzybowej).
Kapustę ugotowałam do miękkości, odcisnęłam i drobniutko pokroiłam wraz z grzybami. Jeżeli ktoś woli może zmielić przez maszynkę. Na oleju usmażyłam cebulę (obraną i pokrojoną w kosteczkę). Usmażoną cebulę dodałam do kapusty z grzybami, doprawiłam do smaku pieprzem i solą.
Wszystko dokładnie wymieszałam i farsz miałam już gotowy. Zabrałam się za lepienie pierogów. Ciasto brałam partiami, wałkowałam i szklanką wyciskałam krążki. Na każdy krążek nakładałam farsz i zlepiałam pierogi. W garnku zagotowałam posoloną wodę i partiami wrzucałam pierogi. Gdy pierogi wypłynęły na wierzch gotowałam jeszcze około 3-4 minut. Po wyjęciu pierogów z wody można polać przesmażoną cebulą na oleju lub polać roztopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz