Składniki:
- 25 dag twarogu (tłustego lub półtłustego)
- 9 jaj
- 10 dag mąki pszennej
- 20 dag smalcu do smażenia.
Ser rozetrzeć w naczyniu. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do utartego sera i dokładnie wymieszać.
Białka w naczyniu ubić na bardzo sztywną pianę, po
czym wyłożyć na masę serowo-żółtkową, na wierzch przesiać mąkę i całość
delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać część smalcu. Na gorący
tłuszcz nakładać łyżką masę, aby wyszły „placuszki”. Smażyć, aż się
zrumienią, po czym przewrócić na drugą stronę. Upieczone placki układać
na talerzu, a na patelnię dokładać kolejne porcje smalcu i smażyć
następne placuszki, aż do wyczerpania składników.
W ten sposób uzyskujemy ponad 20 placków.
Uwagi:
-Twaróg można zemleć w maszynce do mielenia mięsa, będą wówczas
bardziej delikatne i puszyste, ale nie jest to konieczne. Obecnie w
sklepach jest również dostępny twaróg o różnym stopniu zmielenia –
jedno- dwu- lub trzykrotnie mielony.
- Można użyć do przepisu jedynie połowy podanej ilości mąki (tak jak w
przepisie nr 14 z Książki Kucharskiej). Placki takie zawierają o połowę
mniej węglowodanów i posiadają nieco inną konsystencję.
- Placki można smażyć na maśle, uzyskują wówczas bardziej „deserowy”
aromat, ale należy wówczas pamiętać, aby nie przypalić masła. Masło
podczas smażenia bardzo się pieni i trzeba uważać, aby nie wykipiało.
- Można smażyć bardzo grube placki, nakładając po dwie pełne łyżki
masy jajecznej na jeden placek. Placków takich wychodzi mniej, ale
dzięki swej grubości można je dzielić w poprzek na pół, co pozwala na
zrobienie kanapki obustronnie obłożonej połówkami placka (zdjęcia
poniżej). Kanapki takie można zawijać w papier śniadaniowy.
100g zawiera:
B - 13.7g T - 25.3g W - 9.2g kalorycznosc- 329kcal
B:T:W=1:1.8:0.7
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz