3 cups mąka
1/2 cup wheat bran
1/4 tsp drożdże suche ( Fleischmanns - Quick-Rise )
1 1/4 tsp sól
1/4 cup słonecznik
1/4 cup siemie lniane
1 2/3 cups woda
Wykonanie:
- Wymieszać wszystkie składniki w misce. Będzie wyglądało mokre i lepiące.
- Przykryć plastikiem izostawić na 12 godzin w pokojowej temperaturze. Po tych godzinach będzie wyrośnięte z bąblami
- Posypać 1/3 cup mąki i przełożyć pare razy ręką lub drewnianą łyżką
- Przykryć folią i pozostawić na 1 lub 2 godziny aż podwoi swoją objętość
- Włożyć do pieca garnek(ciężki emaliowany lub stalowy 6-8litrowy z pokrywką) niech się nagrzewa w tym samym czasie co piekarnik. Ogrzać piec około 30 minut zanim ciasto jest gotowe 450 stopni F.
- Wyciągnąć gorący garnek z piekarnika i ostrożnie przełożyć ciasto do garka, lekko potrząsnąć aby ciasto rozłożyło równomiernie.
- Przykryć pokrywką i piec na środku piekarnika przez 30 minut
- Potem zdiąć pokrywke i piec 15 minut aż będzie miał złoty kolor
- Wyjąć upieczony chleb i ostudzić
Ja piekę dwa takie chleby za jednym razem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz