Składniki
Ciasto kruche :
2 szklanki mąki
0.5 szklanki cukier puder
1 łyżeczka proszek do pieczenia
12 dkg. masło
2 żółtka
+ sól
- Suche składniki wymieszać w misce
- Dodać masło i posiekać nożem
- Dodać żółtka i posiekać
- Wyrobić lekko ciasto rękoma
- Wyłożyć na blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem
- Rozmiar blaszki 20 - 30cm ja używam szklaną akurat do tego ciasta
Składniki
Masa makowa :
1 puszka maku z bakaliami
2 białka ubite na sztywno
- Wymieszać delikatnie pianę z makiem
Składniki
Masa serowa :
3 żółtka
0.5 szklanki cukier
0.5kg ser biały do serników (ja używam z Costko i mielę 3 razy)
0.25 szklanki olej
1.25 szklanki mleko
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
+ olejek rumowy albo jaki się ma
- żółtka z cukrem utrzeć w mikserze
- dodać ser -ucierać dalej
- dodać olej, mleko, budyń, olejek - ucierać dalej na jednolitą masę
Składniki
Masa białkowa :
3 białka
0.5 szklanki cukier
1 cukier waniliowy
szczypta soli
- ubię białka , plus sól
- dodać cukier i cukier waniliowy. Ma być ładna sztywna piana.
Kolejność
- Ciasto piec 10 minut w gorącym piekarniku na środkowej pułce 190stopni C =375stopni
- Wyjąć z piekarnika i rozłożyć na tym mase makową
- Na to położyć mase serową
- Włożyć do gorącego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze195 stopni C = 380 F
- 5 minut przed końcem pieczenia zrobić masę białkową
- Gdy minie czas wyjąć ciasto z piekarnika
- Wyłożyć na to masę białkową
- Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C = 360 stopni F
- Jak minie czas pieczenia, wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze około 10 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz