Składniki
Ciasto:
- 4 szklanki maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- 1 1/2 kostki masła -------350gr.
- 6 dużych żółtek
- 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na plasterki----1.5 do 2kg
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru--------albo mniej, ja daje czasami tylko 2 łyżki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki maki ziemniaczanej---lub cały kisiel cytrynowy
- 3 łyżki soku z cytryny---jak nie ma to nie musi być
- jeżeki jabłka są za rzadkie to dodaje 1 czubatą łyżke kaszki mannej
- 6 białek
- 1 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Jablka ,wode, cynamon i cukier włożyćdo garka i podgrzewać pomału aż się jabłka podsmażą, gdy się zagotuje dodać mąke lub kisiel. Wymieszać dokładnie aż zgęstnieje. Odstawić aby ostygło.
- Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski.
- Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata.
- Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto,najlepiej nożem.
- Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny). Wedłóg własnego uznania.
- Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.-380st.F
- Formę (33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) posmarować masłem (wyłożyłam papierem do pieczenia) i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta (2/3).albo 3/4
- Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 -15 minut. Można z termoobiegiem. Ja pieke 13 minut
- Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
- Ubić białka na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
- Na końcu wmieszać mąke ziemniaczaną używając najniższych obrotów miksera.
Piec około 45 minut, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz