skladniki:
• Boczek – blok około 2kg
• Solanka : sól /woda /liść laurowy /ziele angielskie
• Czosnek świeży
• Cebula
• Majeranek
• Ziemniaki
Zaczynam od przygotowania solanki - wodę mieszam z solą w proporcji
10:1 czyli na 10 szklanek wody daję 1 szklankę soli. Dorzucam ziele
angielskie oraz liście laurowe. Solankę gotuję i odstawiam. Boczek
nacinam od strony skóry, żeby tłuszcz się wytopił. Następnie zalewam
zimną solanką i odstawiam na minimum dwie doby do lodówki. Po wyjęciu z
solanki boczek odsączam z nadmiaru wody i soli. Czosnek z solą ucieram w
moździerzu. KIedy puści soki dosypuję do niego majeranek i nacieram
nimi boczek. Mięso wkładam do brytfanki skórą do góry i wkładam do
piekarnika. Wstawiam do piekarnika nagrzanego w termoobiegu do 120
stopni na około 4 godziny. Po tym czasie przerzucam boczek na druga
stronę i piekę przez kolejne 2 godziny. Na końcu, ponownie skórą do
góry, dopiekam go przez 5 minut w temperaturze 200 stopni.
Do boczku przygotuję ziemniaki duszone w tłuszczu wytopionym z mięsa.
Ziemniaki kroję na pół i wrzucam do garnka. Dorzucam do nich czosnek i
cebulę w łupinach. Do warzyw dolewam tłuszcz z boczku, dodaję oleju
rzepakowego i gotuję przez około 20 minut. Mięso ponownie wkładam do
piekarnika i dopiekam grillem od góry. Zabieram się za dodatek, a więc
za ostrą pastę z zielonych papryczek.
Siekam ząbki czosnku, zielone
papryczki oraz papryczki jalapenio. Wkładam do moździerza, solę i
dorzucam jalapeno z octu. Całość ucieram w moździerzu. Dokładam
kolendrę, sok z limonki, cukier oraz sos rybny.
Boczek kroję i podaję z ziemniakami oraz pastą z ostrych papryczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz