Dzień 1.
Godzina 10 rano
Bierzemy szklane
naczynie, w którym łączymy 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody. Najlepiej, aby woda miała temperaturę 37-40
stopni , czyli letnia, lecz nie za gorąca.
Mieszamy dokładnie składniki uzyskując konsystencję bardzo gęstej
śmietany. Słoik lub inne szklane naczynie przykrywamy lnianą ściereczką
i stawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin.
W przypadku kiedy nie możemy znaleźć w domu miejsca bez przeciągów wykorzystujemy do hodowli piekarnik.
Rozgrzewamy go
do 40-50 stopni C lub 104 - 122 stopni F. Następnie wyłączamy piekarnik, pozostawiając jednak
zapalone światełko. Do tak lekko rozgrzanego pieca wkładamy naczynie
z zakwasem. Zakwas w piekarniku będzie miał przez długi czas odpowiednie
ciepło.
Dzień 2.
Godzina 22 - 10pm
Bierzemy
drewnianą łyżkę lub patyczek i mieszamy dokładnie zakwas. Przykrywamy go
ściereczką i stawiamy ponownie w ciepłym miejscu na 12 godzin.
Godzina 10am
Czas na
dokarmianie zakwasu . Do naczynia dodajemy 50 g
mąki żytniej i 50 ml letniej wody .
Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i stawiamy w ciepłym miejscu na noc
(pamiętamy o tym, że może to być także piekarnik). Tym razem zakwas na
chleb zostawiamy na 24 godziny.
Dzień 3.
Godzina 10am
Trzeciego dnia
prawdopodobnie zacznie się fermentacja zakwasu. Możemy to sprawdzić
wąchając go. Jeśli będzie pachniał kwaskowato oznacza to, że pracuje jak
należy.
Do naczynia
z zakwasem dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 ml letniej wody. Precyzyjnie
mieszamy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 12
godzin.
Dzień 4.
Godzina 10pm
Zakwas mieszamy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na 12 godzin.
Godzina 10am
Zakwas
dokarmiamy, bierzemy 50 g mąki żytniej i 50 ml letniej wody, mieszamy
dokładnie. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Dzień 5.
Godzina10pm
Zakwas na chleb
powinien być już gotowy! Na jego powierzchni znajdują się liczne
pęcherzyki powietrza, a konsystencja jest gęsta. Mieszamy ostrożnie
zakwas, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin.
Godzina 7am
W tym momencie możemy rozpocząć pierwszy wypiek na zakwasie.
Jak zrobić nowy zaczyn?
Z aktywnego zakwasu odkładamy 3 łyżki do nowego, szklanego naczynia. Trzymamy go w lodówce.
Jeśli planujemy
wypiek to wystarczy wieczorem dokarmić go mąką i letnią wodą (np. 100 g
mąki żytniej i 100 ml wody). Dokarmiony zakwas nie trzymamy w lodówce,
a w ciepłym miejscu jak przy początkowych krokach. Następnego dnia jest
gotowy do użycia.
Caesars Palace: Casino in Las Vegas Review-Journal - Dr.
OdpowiedzUsuńCaesars Palace is one of the 공주 출장샵 world's most prestigious hotels. The most popular resort is within a 15-minute walk of 전라북도 출장안마 Caesars Palace 성남 출장안마 and 동해 출장안마 Sands Expo Convention 당진 출장안마 Center