Pychotka
Skladniki:
- -1,5 łyżki soli
- -szczypta cukru
- -50 g świeżych drożdży
- -1 litr wody cieplej
- Sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie w wodzie iodstawic na bok.
- -1 kg mąki krupczatki (ja dałam normalna organiczna z Costco)
- -6 łyżek siemienia lnianego - moze byc czesc zmielona
- -6 łyżek łuskanego słonecznika
- -1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
- -3 łyżki sezamu
- -2 łyżki pestek dyni
- Wykonanie:
Mąkę, ziarna i pestki wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą z drożdżami i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 - 60 minut. Jak wyrosnie wyrobić ponownie i znowu zostawic do wyrosniecia. Ponownie
wymieszać dokładnie. W miedzy czasie przygotowac foremki keksowki ja mam 3 jedna dlugai cienka i dwie mniejsze. Natluscic i posypac otrebami(moga byc owsiane albo jakie masz).Jak ciasto wyrosnie znowu lekko wyrobic i przełożyć do 3 natłuszczonych foremek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, ja czekam az jest do wysokosci blaszki. pewnością nie musi podwoić objętości).Piec w nagrzanym piekarniku około 70 minut w temperaturze180C -350F stopni. po upieczeniu wyjac z piekarnika i po okolo 5 minutach wyjac z foremek. Posmarowac wierzch olejem wtedy ladnie wyglada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz