Składniki: na zaczyn (wieczór wcześniej)
65g mąki pszennej chlebowej
5g mąki żytniej
45g wody
2 łyżki aktywnego zakwasu
Wszystkie składniki zmiksować. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc).
Składniki: na ciasto właściwe
364 g mąki pszennej chlebowej
20g mąki żytniej
250g wody
10g soli
cały 12-h zaczyn
Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią i wodą (mikserem). Przykryć
folią, pozostawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn,
mieszać mikserem przez 2 minuty. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na
2,5 godziny, składając je dwukrotnie co 50 minut.
Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym
mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem
chleb ponacinać.
Piec w temperaturze 230ºC z funkcją pary przez 40minut
Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz