Karkówka to jedno z ulubionych mięs moich i mojej rodziny. Możemy ją jeść na zimno, na ciepło, w sosach i bez sosów, na kanapkach i do obiadu . A oto przepis krok po kroku.
1 cała karkówka - ta ma 1.83 kg
3 małe łyżeczki soli - 15mil
Karkówke wkładamy do pojemnika i solimy z wszyszkich stron
Zamykamy i wstaiamy do lodówki na conajmniej 2 - 3 doby (w między czasie przewracamy)
Za pare dni podam dalszy przepis. Dzisij minely trzy dni wiec zabieram sie dalej do roboty.
Oplukac karkowke w zimnej wodzie i posypac dobrze:
2 lyzeczki - pieprzu
2 lyzeczki - czerwona papryka
2 lyzeczki - suszonego czosnku granulkowego
2 lyzeczki - majeranek
Przykryc lub zamknac w pojemniku i wlozyc do lodowki na 24 godziny, cdn.
Mięso jest już gotowe do pieczenia, więc nasuwam na nie siatkę wędliniarską i wkładam do specjalnego worka do pieczenia. Nastawiam piekarnik na temp.350F lub180C i jak jest już gorący wkładam i piekę 1godzine i 40 minut. Jak minie czas wyjmuje i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Z wywaru jaki powstał przy tym robię sos. Można mięso pokroić i używać na kanapki albo jako sztuka mięsa z sosem do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz