Brokuły to zdrowe i niskowęglowodanowe warzywo, dlatego powinno często
gościć na naszych stołach. Dzisiaj proponuję zapiekankę z brokułów i
mięsa mielonego w sosie śmietanowo-serowym. Prosty, szybki i pyszny
obiad lub lunch. Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego z tłuszczem np. rostbef, karkówka (można dać mielone mięso wieprzowe lub mieszane - przyp.red.)
1 duży brokuł
1 cebula
2 jajka
200 ml śmietany 18% (dla optymalnych lepiej 30% - przyp.red.)
120 g sera żółtego
sól, pieprz, czosnek, papryka, zioła prowansalskie do smaku
tłuszcz (masło klarowane/smalec/olej kokosowy)
Brokuły blanszować przez 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w
kostkę i następnie zeszklić na tłuszczu. Dodać mięso mielone i doprawić
przyprawami do smaku. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować sos serowy: ser wymieszać ze śmietaną, a następnie dodać 2
roztrzepane jajka i przyprawić solą oraz pieprzem. W wysmarowanym
tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, a następnie brokuły.
Całość zalać sosem serowym. Zapiekać w piekarniku przez ok. 30 minut w
temperaturze 200°C. Aby ser był mniej zrumieniony, należy piec przez 20
minut pod przykryciem, a ostatnie 10 minut odkryte.
Orientacyjnie w 100 g potrawy:
Białko 10,4 g
Tłuszcz 14,9 g (bez tłuszczu do smażenia)
Węglowodany 2,4 g
Stosunek B : T : W 1 : 1,4 : 0,2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz