- 230 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka rumu lub wódki
- 2 duże jajka
- 1 łyżka cukru***
- szczypta soli
- 1 szklanka śmietany kremówki
W garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do
białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może byc ciepła) i
miskować tylko do połączenia się składników.
W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka
dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do
połączenia.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie
wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego
stężenia.
Polewa czekoladowa:
- 140 g mlecznej czekolady
- 110 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek lub proszku)
- 160 g śmietany kremówki 30% lub 36%
Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane
czekolady i kawę, odstawić na 2 minuty. Wymieszać do roztopienia na
minimalnej mocy palnika.
Wykonanie:
Wystudzone ciasto przełożyć kremem czekoladowym; polać polewą, wyrównać. Schłodzić.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz