Składniki:
Nadzienie:
0.25ml woda
1kg truskawki (umyte, obrane i jak są duże to pokrojone)
1Tbs kaszka manna
1 op. kisiel wedłóg uznania (ja lubię brzoskwiniowy)
0.25ml woda
- Do garnka wlać wodę (0.25ml)
- Włożyć truskawki i kaszke manne, chwile pogotować
- Dodać do tego kisiel, cały czas mieszać
- Dodać reszte wody (0.25ml) aby nie było za gęste
- Zagotować i odstawić do ostygnięcia
Składniki:
0.5kg =3 cups mąka
Ciasto:
1 cup cukier puder
1 tsp(5ml) proszek do pieczenia
0.25kg masło
4 żółtka
+ 1Tbs(15ml) śmietana (w zależności od gęstości jakie jest ciasto)
- Mąke, cukier, proszek wsypać do miski i wymieszać
- Dodać masło i posiekać specjalnym nożem
- Dodać żółtka dalej siekając. Ma mieć wygląd kruszonki
- Jeżeli jest za suche dodać śmietane
- Wsypać 3/4 ciasta do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Lekko przycisnąć rękoma
- Piec w nagrzanym piekarniku 375F około 12 minut
Składniki:
Beza:
4 białka
1 cup cukier
1 cukier waniliowy (jeżeli chcesz)
- Białka ubić na sztywną piane
- Dodawać pomału cukier dalej ubijając aż nie będzie wyczuwalny
- Jak ciasto się upiecze wyjąć z piekarnika
- Położyć na nie ostudzone nadzienie
- Na to posypać pozostałą część surowego ciasta (1/4)
- Następnie na to rozsmarujemy ubitą piane
- Włożyć do nagrzanego piekarnika 360F i piec 40 minut ( ja piekę z termoobiegiem)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz